(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδια περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος από τη συγκυβέρνηση


Θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου για την πραγματοποίηση απεργιών θέτει η συγκυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Στόχος το απεργιακό δικαίωμα να μπει «στο γύψο», να χτυπηθεί και να περιοριστεί δραστικά η δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται, να απεργούν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να επιδιώκει αλλαγή στον υφιστάμενο τρόπο λήψης απόφασης για κήρυξη απεργίας, με ένα σενάριο να λέει ότι θα απαιτείται η πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων μίας επιχείρησης και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Η διαδικασία, με αυτόν ή άλλον τρόπο, θέλει να δυσκολέψει ή και να καταστήσει αδύνατη τη λήψη απεργιακής απόφασης.
Στις αλλαγές που φέρονται να επιδιώκονται είναι και η επαναφορά του λοκ άουτ, της δυνατότητας δηλαδή των εργοδοτών να κάνουν ανταπεργία κλείνοντας την επιχείρηση σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι παρεμβάσεις θα έχουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχο να επιφέρουν αλλαγές στην οργάνωση, τη δομή, τη σύσταση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην ουσία για να τις καταστήσουν πιο αδύναμες, με περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες, πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες και χειραγωγούμενες από εργοδότες και κυβερνήσεις.
Τίθεται επίσης θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος των συνδικαλιστικών αδειών.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε στο «ΒΗΜΑ» ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».
Έτσι -μετά τις επιστρατεύσεις απεργών (μέσα μεταφοράς, ναυτεργάτες), τα ΜΑΤ, το ξύλο, τα χημικά και τις δίκες κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μετά την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν παράνομες τις απεργίες- η συγκυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία για το δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και να καταστήσει «διακοσμητικό» το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΚΚΕ: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση
Σε Σχόλιό του για το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Ο υπουργός Βρούτσης επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που απαγορεύει, στην ουσία, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, επαναφέροντας ακόμη και  κατάπτυστους νόμους, ακόμα και από τον περιβόητο 330 που προβλέπει το λοκ άουτ για τους εργοδότες. Επίσης παρεμβαίνει στη δομή και στη λειτουργία των συνδικάτων, επιδιώκοντας να αποκλείσει εξολοκλήρου το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόκειται για  αντιδραστικό σχέδιο, που στοχεύει να φορέσει πιο βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη. Αποδεικνύεται ότι ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαία.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Το πώς θα απεργούν, το πώς θα λειτουργούν τα σωματεία, είναι αποκλειστικό δικαίωμα να το καθορίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη θέση και τη δράση τους. Να ταχθούν ενάντια, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών».