(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η σημασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τις εργαζόμενες γυναίκες


Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)και οι κλαδικές ΣΣΕ αποτέλεσαν μια σημαντική κατάκτηση όλων των εργαζομένων, των εργαζομένων γυναικών και ένα αποτελεσματικό μέσο για την προστασία τους από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για την απόσπαση όλο και μεγαλύτερης υπεραξίας.
 Μέσα στο 2013 λήγει η ΕΓΣΣΕ,  η οποία αποτελεί τη βάση για την υπογραφή των κλαδικών και άλλων συμβάσεων, ακόμη και επιχειρησιακών.
Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες είναι αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, για την κατάργηση των ΣΣΕ και την επιβολή ατομικών συμβάσεων.
Η ΕΓΣΣΕ αποτελεί το τελευταίο οχυρό που πρέπει να υπερασπιστούν  ιδιαίτερα οι εργαζόμενες γυναίκες πριν βρεθούν οριστικά ανυπεράσπιστες στο έλεος της εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας.
Άλλωστε οι εργαζόμενες γυναίκες μαζί με τους νέους από τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες αποτελούσαν τα πρώτα θύματα όλων των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων πριν τη κρίση, πόσο μάλλον κατά τη διάρκειά της. Οι γυναίκες στο όνομα της «ισότητας» έχουν γευτεί τις πολιτικές της «Ευρώπης των λαών» στην  εποχή της μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Η μερική απασχόληση πλασαρίστηκε πρώτα στις γυναίκες, μέχρι να επεκταθεί σε όλους, στο όνομα του συγκερασμού των οικογενειακών με τις εργασιακές υποχρεώσεις, εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης με αυτά των ανδρών μέχρι τα 65 και βλέπουμε.
Ήδη η ανεργία καταγράφει νούμερα ρεκόρ για τις γυναίκες και πρωτοφανή νούμερα για τους νέους και τις νέες, ενώ η ανασφάλιστη, η « μαύρη» εργασία κατατρώει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
 Έτοιμοι από καιρό, βρήκαν την ευκαιρία με την καπιταλιστική οικονομική κρίση να πετάξουν όλα τα «βαρίδια» που εμποδίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου , όποιο στήριγμα έχει απομείνει στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες. Ένα από αυτά είναι και η ΕΓΣΣΕ και οι συλλογικές συμβάσεις που θα υπογραφούν με βάση αυτήν, που κατοχυρώνουν το κατώτατο μεροκάματο, ωράρια, επιδόματα, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Για τις γυναίκες μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατοχυρώνονται άδειες μητρότητας και φροντίδας παιδιού, επίδομα γάμου, επίδομα τοκετού,  ανθυγιεινού μειωμένα ωράρια εργασίας για τις μητέρες κ.ά.
Η κατάργηση των ΣΣΕ θα οδηγήσει σε ακόμα πιο μαζικές απολύσεις εργαζόμενων και μάλιστα εργαζόμενων με προϋπηρεσία, με δικαιώματα αφού το κόστος της απόλυσης για τους εργοδότες θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ από ότι έχει μειωθεί με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στόχος τους είναι να ξεμπερδέψουν με τους παλιούς εργαζόμενους, με τους εργαζόμενους με δικαιώματα.
Δεν θα πάρουν τα χέρια τους από την ΕΓΣΣΕ και τις συλλογικές συμβάσεις αν δεν τους τα κόψουμε.  Οι γυναίκες έχουν κάθε λόγο να μπουν μπροστά σε αυτή τη μεγάλη αναμέτρηση.
902.gr