(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Καμιά δέσμευση για τους εργαζόμενους στις κυπριακές τράπεζες


Κύπρου συγκέντρωση εργαζομένων

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Νωρίς το πρωί έγινε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Λ. Αλεξάνδρας. Κατά τη διάρκειά της έγινε γνωστό το σενάριο για το διαχωρισμό της τράπεζας Λαϊκή (πρώην «Μαρφίν») σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και αποφασίστηκε να πάνε στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου στην Τράπεζα Κύπρου και άλλη αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου στη Λαϊκή συναντήθηκαν με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού. Σε αυτή δεν έγινε καμιά ενημέρωση και δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για τις θέσεις εργασίας.
Αύριο το πρωί έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει νέα συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» στη Λαϊκή επισημαίνει: «Αυτή την έσχατη στιγμή, που έπρεπε ολόκληρος ο κλάδος να αντιδράσει, η ΟΤΟΕ είναι για άλλη μια φορά απούσα, περιμένοντας όπως λένε τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, το επιχειρησιακό σωματείο "διαβουλεύεται". Στις επανειλημμένες μας προσπάθειες να συγκεντρώσουν τους εργαζόμενους για ενημέρωση, αλλά κυρίως να συμμετάσχουν οι ίδιοι στις αποφάσεις, να οργανώσουν οι ίδιοι τον αγώνα, δήλωσαν ότι περιμένουν τις εξελίξεις»! Ακόμα, προβάλλει τα αιτήματα: Καμιά απόλυση, κανένα παζάρι στα δικαιώματά μας.
Διασπαστικός ο ρόλος τους
Και η σημερινή μέρα επιβεβαίωσε το διασπαστικό ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σήμερα ο Γ. Χιωτέλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στο Σύλλογο της «Λαϊκής», πήγε στην πρωινή συγκέντρωση στην Τράπεζα Κύπρου και μοίρασε στους εργαζόμενους την ανακοίνωση - κάλεσμα για την απογευματινή συγκέντρωση των δύο παρατάξεων. Την ώρα που τις μοίραζε, ο πρόεδρος (ΣΥΡΙΖΑ) του ΔΣ του Συλλόγου της Τράπεζας Κύπρου του είπε «τι θέλεις εσύ εδώ; Να πας στην τράπεζά σου και στο σύλλογό σου να βγάλεις τους εργαζόμενους έξω»! Μια αντίληψη που προφανή στόχο έχει να περιορίσει τη φωνή των ταξικών δυνάμεων και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη κοινής δράσης των εργαζομένων όχι μόνο των δύο, αλλά όλων των τραπεζών. Να πώς εννοούν την «ενότητα» και τη «δημοκρατία» οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες δυνάμεις, χτες, δε δέχθηκαν να παραβρεθεί σε συγκέντρωση των εργαζομένων η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του προεδρείου της ΟΤΟΕ. Ακόμα, η πλειοψηφία στο Σύλλογο της «Λαϊκής» απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να γίνει γενική συνέλευση με τη δικαιολογία ότι θα λείπει ο πρόεδρος!