(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κόβεται το επίδομα γάμου από την Δευτέρα


Αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ


Εκτός Εθνικής Γενικής ΣΣΕ το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα

Νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση, από Δευτέρα 1 Απρίλη, του επιδόματος γάμου για τους εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η κατάργησή του έρχεται ως αποτέλεσμα της λήξης της μετενέργειας (τρίμηνης) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις 31 Μάρτη, οπότε και παύουν να ισχύουν όλοι οι όροι της σύμβασης.
Με βάση τη νομοθεσία, σε όσες περιπτώσεις μετά τη λήξη της μετενέργειας δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και μόνο 4 επιδόματα, ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου και του γάμου, καταργούνται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μειώσεις στους μισθούς θα είναι από 10 έως και 30%.
Το επίδομα γάμου αντιστοιχεί σε 58.61 ευρώ για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις προβλέπονται στους δύο μνημονιακούς νόμους, τον 4046 και τον 4093 που ψήφισαν οι υποστηρικτές του Ευρωμονόδρομου το Φλεβάρη και το Νοέμβρη του 2012 αντίστοιχα.
Η εφαρμογή της ρύθμισης θα τσακίσει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, των οποίων οι μισθοί βρίσκονται στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970, ενώ υπολογίζεται πως την τελευταία τριετία οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού για να διασώσει τα κέρδη του κεφαλαίου.