(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο των Σπουδαστών


Ιδιαίτερα μαζικό το συλλαλητήριο των σπουδαστών στην Ομόνοια και  η πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Αθήνας με τη συμμετοχή σπουδαστών από όλη τη χώρα.Η πορεία κατευθύνθηκε  στη Βουλή, όπου οι σπουδαστές φώναξαν συνθήματα για το σχέδιο «Αθηνά» όπως: «Το σχέδιο "Αθηνά" θα μείνει στα χαρτιά, μας κάνει σκλάβους για τ' αφεντικά» και «Ούτε πελάτες, ούτε τσάμπα εργάτες», αλλά και για τις συνθήκες ζωής των σπουδαστών: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές» και «Ζουν χωρίς πετρέλαιο εργάτες φοιτητές και το παίρνουν τζάμπα οι εφοπλιστές».
Στη βουλή, αντιπροσωπεία των σπουδαστών, παρέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας σε όλα τα κόμματα, πλήν της Χρυσής Αυγής.
Όταν η μαζική σπουδαστική πορεία περνούσε έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι απεργοί εργάτες από τον κλάδο του Μετάλλου όλοι μαζί φώναξαν το σύνθημα «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».
Οι σπουδαστές διαδήλωσαν ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ, τα οποία μέσω του σχεδίου «Αθηνά», αλλά και της γενικότερης απαξίωσης των τελευταίων χρόνων έχουν υποβαθμιστεί και συρρικνώνονται, αφού φυτοζωούν με προϋπολογισμούς φτώχειας και κενά καθηγητών. Παράλληλα, οι σπουδαστές πληρώνουν για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό, είναι σε λίστες αναμονής κ.ά.
Στην ομιλία του στη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας τόνισε: «Πανελλαδικά τα δεκάδες συλλαλητήρια, οι κινητοποιήσεις, οι αγωνιστικές αποφάσεις των συνελεύσεων άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση, στη ΔΑΠ, στην ΠΑΣΠ. Το καλοσκέφτηκαν και κάποια τα μάζεψαν ... Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ό,τι έχουμε κερδίσει τόσα χρόνια, τις μικρές και μεγάλες νίκες, τις χρωστάμε αποκλειστικά και μόνο στους αγώνες μας. Και όποτε αυτές είχαν μαζικότητα και σωστό προσανατολισμό, όποτε στόχευαν στην αιτία, τότε μετρούσανε και κατακτήσεις». 
Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση πήραν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.
Επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής και Νοσηλευτικής Αθήνας, Μαθηματικού και Φυσικού Πάτρας, Πληροφορικής, Χαροκόπειου και ο σύλλογος οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πάτρας στηρίζουν την κινητοποίηση και κάλεσαν τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή.
Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο είχε πάρει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), απαιτώντας να μην πληρώνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για δίδακτρα, αναλώσιμα, να καταργηθούν τα δίδακτρα, οι ώρες της πρακτικής άσκησης να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Από χθες ξεκίνησαν σπουδαστές και φοιτητές να φτάνουν στην Αθήνα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, μεταξύ αυτών και από την Κρήτη (βλ. φωτό στο slideshow).
Στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη
Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό είχαν καλέσει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.
Οι σπουδαστές και φοιτητές από Θεσσαλονίκη και Σέρρες συγκεντρώθηκαν από τις 11 π.μ.μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.  Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τον ΟΑΕΔ της Νεάπολης, το μεγαλύτερο χώρο μαθητείας στην περιοχή. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ που κάνουν πρακτική στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» για 18 ευρώ την ώρα, ενώ τώρα θέλουν να τους το ρίξουν στα 14. Η διεύθυνση έκανε απόπειρα, όπως συνηθίζει, να κρατήσει εκτός του προαύλιου χώρου τους σπουδαστές, χωρίς επιτυχία. Στην συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ μίλησαν εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ, των ΙΕΚ και του ΤΕΙ, όπου δήλωσαν ότι θα αντιπαλέψουν το σχέδιο που θέλει να τους βάλει να δουλεύουν για 300 ευρώ. Χαιρετισμό απεύθυνε και εργαζόμενος από το Συνδικάτο Μετάλλου που συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του μετάλλου σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Δήλωσε ότι βρίσκονται στο πλευρό της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μαθητές από το 8ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και ΙΕΚ Σίνδου, σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους στο Θεαγένειο νοσοκομείο, σπουδαστές του ΤΕΙ, αντιπρόσωποι των έκτακτων καθηγητών του ΤΕΙ και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης μετά από πρόταση του ΜΑΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, απαιτώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Την Τετάρτη πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου, απαιτώντας άμεση λύση στο επείγον πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών.
Σήμερα οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο στις 11:00 και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στον κεντρικό δρόμο της πόλης προς την κεντρική πλατεία.Εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου μίλησε ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης, και επισήμανε: «Τώρα πρέπει να μπούμε πιο αποφασιστικά στον αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει. Έχουν γονατίσει τις οικογένειές μας με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τα χαράτσια, την αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κανένας μόνος του. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια. Οργανωμένη αλληλεγγύη σε κάθε συμφοιτητή μας που απολύεται, που δεν έχει να πληρώσει για θέρμανση, ρεύμα και στέγη».
Στη Λάρισα
Πορεία στο κέντρο της πόλης κατά του σχεδίου «Αθηνά» πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας και προχώρησαν επίσης σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη της εισόδου του Δημαρχείου Λάρισας.