(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ξηλώνουν τη σταθερή εργασία στο δημόσιο


Απολύσεις και μονιμότητα
Στη γραμμή των αντιδραστικών ανατροπών στη δημόσια διοίκηση κινείται σταθερά η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ από κοινού με την τρόικα, με στόχο να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό απόλυτα εξαρτημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων για άνοδο της κεφαλαιοκρατικής ανταγωνιστικότητας στη συνολικότερη διαδικασία ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των μνημονίων.
Τα παραπάνω προκύπτουν ως βασικό συμπέρασμα από τις επαφές που είχε σήμερα  το κλιμάκιο της τρόικας με τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης- Ανταγωνιστικότητας- Υποδομών -Μεταφορών και Δικτύων.
Απολύσεις και μονιμότητα
Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που εμφανίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των παραπάνω στόχων, βρέθηκε στη πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον Γ. Στουρνάρα. Η θέση της τρόικας, η πρόβλεψη των μνημονίων είναι δοσμένη: Απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, άρση της μονιμότητας και η συντριβή των μισθολογικών απολαβών στο δημόσιο στα κατώτατα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που είχαν από την έλευση της δεύτερης στην Ελλάδα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί και τρίτη συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας ότι δεν ξέρουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, έλεγαν μετά τη συνάντηση ότι η τρόικα «πιέζει ασφυκτικά» να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, υπενθυμίζοντας ότι οι απολύσεις προβλέπονται ήδη από το 2ο μνημόνιο και ότι αυτές αποτελούν «διαρθρωτικό ορόσημο» για την έγκριση της δόσης του
Μάρτη ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η νέα κατάσταση που δημιουργείται στο θέμα αυτό αποκαλύπτει ότι οι λεονταρισμοί  κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και των επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης - μηδέ εξαιρουμένου και του Α. Σαμαρά - ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα, στερούνται αξιοπιστίας και έγιναν μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Για να αμβλύνουν μάλιστα τις αντιδράσεις, ο «αποκεφαλισμός» των δημοσίων υπαλλήλων πρόκειται να ξεκινήσει από τους λεγόμενους «επίορκους», ώστε να εμφανίζουν το όλο εγχείρημα ως επιχείρηση «κάθαρσης». Πρόκειται για μια παλιά, δοκιμασμένη και ύπουλη μέθοδο που ακολουθούν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, όταν επιχειρούν να προωθήσουν αντιλαϊκά μέτρα (περίπτωση «διαφθοράς» στο θέμα των δαπανών υγείας και των νοσοκομείων). Ως πρώτο βήμα η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται να απολύσει 7.000 - 8.000 «επίορκους» δημόσιους υπαλλήλους, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και αυτούς, που, όπως ισχυρίζεται, προσλήφθηκαν με πλαστά χαρτιά(!) ή είναι αδικαιολογήτως απόντες(!). Πρόκειται για αυθαίρετους ισχυρισμούς και στοιχεία, τα οποία επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν σαν εφαλτήριο για να
ξεδιπλώσουν την συνολικότερη επίθεση τους. Στόχος είναι μέσα στο 2013 να υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημόσιου υπάλληλοι - από ορισμένες μάλιστα πληγές γίνεται λόγος για απομάκρυνση 39.500 υπαλλήλων σε δύο δόσεις - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μετά από «αξιολόγηση» θα απολυθεί.
Σήμερα εξάλλου συνεδρίασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το «Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» προκειμένου να εξετάσει τις τελικές προτάσεις για τα νέα οργανογράμματα (5) ακόμα υπουργείων, μετά από αξιολόγηση των δομών τους...Πρόκειται για τα υπουργεία Άμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών. Σύμφωνα με τα νέα αυτά
οργανογράμματα, τα οποία προβλέπουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις διευθύνσεων και τμημάτων των υπουργείων, αλλά και συγχωνεύσεις και καταργήσεις εποπτευόμενων φορέων, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν «περιττοί» θα οδηγηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Εκτός από το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του  προγράμματος λιτότητας και ειδικότερα η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, η απόδοση των «μεταρρυθμίσεων», η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των οφειλετών του δημοσίου κ.ά.
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Με βασικό ζητούμενο την όσο γίνεται μεγαλύτερη προστασία των τραπεζών από την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν  εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα το θέμα της ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως ήταν λογικό και από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, οι ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο περίπου χρόνια, όχι μόνο δεν προσέφεραν κάποια ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά προκάλεσαν αδιέξοδο σε χιλιάδες από αυτά.
Οι κυβερνώντες αφήνουν να διαφανεί ότι η τρόικα έχει ενστάσεις για την πρόταση που αφορά τη ρύθμιση των δανείων, ωστόσο οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο την τρόικα είναι η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Με αυτή όμως τη λογική λειτούργησε και η κυβέρνηση που αντί για κάποια ουσιαστικής μορφής ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» εισηγείται 4ετές πρόγραμμα πληρωμής μόνο των τόκων του δανείου με επιτόκιο 1,5%, ένα  πρόγραμμα που τελικά είναι δώρο άδωρο για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια, ενώ χωρίς εισοδηματικά όρια θα είναι το πρόγραμμα για ανέργους, πολύτεκνους και  χρόνια πάσχοντες.
Στη χτεσινή συζήτηση συμφωνήθηκε τελικά να γίνει τις επόμενες μέρες σύσκεψη ανάμεσα στην τρόικα, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις!
Σχετικά με πρόσθετες «διευκολύνσεις» για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, αναμένεται τον ερχόμενο Μάη να παρουσιαστεί νέα δέσμη μέτρων στη βάση της λογικής ότι αν και έχουν γίνει πολλά, υπάρχουν ακόμη κενά και «παράθυρα» βελτίωσης. Στόχος είναι να λάβει υπόψη της η Παγκόσμια Τράπεζα τις αλλαγές, ώστε στην έκθεσή της του Μάη να πει...καλά λόγια για την Ελλάδα.
Η συγκυβέρνηση, όμως, ετοιμάζει κι άλλα «καλούδια» για τους κεφαλαιοκράτες με την προώθηση της δημιουργίας του Επενδυτικού Ταμείου. Αν και διαφωνούν μ' αυτό η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, εκτιμάται ότι στη χτεσινή συζήτηση με την τρόικα «έγινε ένα βήμα» και υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου. Το ζητούμενο είναι να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια στην υπόθεση, ενώ υπάρχει ήδη θετική μελέτη που παρήγγειλε η κυβέρνηση στην εταιρία «Oiver Wyman».
Τέλος, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκχώρησης στους ιδιώτες των  περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και η επεξεργασία το νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κατώτερων μισθών, ωστόσο ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση θα αρνείται ότι συζητά παραπέρα μείωση του βασικού, μέχρι να γίνουν οι...σχετικές ανακοινώσεις.