(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

«Χίλια κομμάτια» έγινε εργάτης στη «Χαλκόρ» του Στασινόπουλου



«Χίλια κομμάτια» έγινε 58χρονος εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν -περίπου στις 10 το πρωί της Πέμπτης-  στη διάρκεια διαλογής υλικών «σκραπ» (δηλαδή μέταλλα που προορίζονται για λιώσιμο στο χυτήριο) έσκασε πυρομαχικό (!) που βρισκόταν μέσα στα παλιοσίδερα.
Η έκρηξη έγινε στον περίβολο του εργοστασίου «Χαλκόρ»του ομίλου Στασινόπουλου, στα Οινόφυτα. Ο εργάτης επεξεργαζόταν εκείνη την ώρα παρτίδα από «επιστροφές του στρατού», δηλαδή διάφορα υλικά που περιέχουν ορείχαλκο και χαλκό και τα οποία μετά τη διαλογή λιώνονται στο χυτήριο της «Χαλκόρ». Συνάδελφοί του, γνώστες της διαδικασίας, είπαν στον «902» ότι προφανώς σε κάποιο από τα βλήματα που έφτασαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα υπήρχαν υπόλοιπα πυρίτιδας. Η έκρηξη ήταν μεγάλη και απ' αυτήν διαμελίστηκε ο εργάτης.
Το γεγονός ότι προκλήθηκε έκρηξη σε μια παρτίδα που τυπικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, κινητοποίησε την αρμόδια υπηρεσία του στρατού που έφτασε στο χώρο. Η σορός του εργάτη μεταφέρθηκε τελικά στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου μετά τις 3 το μεσημέρι κι αφού πρώτα είχε διασφαλιστεί ότι στο χώρο δεν υπάρχουν άλλα πυρομαχικά.
Με αφορμή την έκρηξη στη «Χαλκόρ», βγήκε στην επιφάνεια το καθεστώς γκέτο στα εργοστάσια του ομίλου Στασινόπουλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λίγο μετά την έκρηξη στη «Χαλκόρ» κυκλοφόρησε πληροφορία ότι παράλληλα στο απέναντι εργοστάσιο του ομίλου, στην ΕΛΒΑΛ, έγινε επίσης ατύχημα όπου εργάτης έσπασε τη λεκάνη του. Όμως αυτό δεν καταγράφηκε από το ΕΚΑΒ, ούτε από το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, ούτε από το Νοσοκομείο της Θήβας. Η εξήγηση που δίνεται από εργαζόμενους είναι πως η ΕΛΒΑΛ διαθέτει δικό της ασθενοφόρο και μεταφέρει τους τραυματίες όπου θέλει για να μην καταγράφονται επίσημα.
Η Γραμματεία Χαλκίδας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις εργασιακές συνθήκες κάτεργου που επικρατούν στη «Χαλκόρ» και τα άλλα εργοστάσια του ομίλου, όπου απουσιάζουν και τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Τονίζει ότι από καθαρή τύχη, η εργατική τάξη δεν έχει θρηνήσει περισσότερα θύματα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γεμάτοι κάλυκες προωθούνται για λιώσιμο χωρίς να ελεγχθούν.
Από την πλευρά της η εργοδοσία -υποκριτικά- κήρυξε πένθος και διέταξε τους υπόλοιπους εργάτες να φύγουν και να επιστρέψουν για δουλειά την επόμενη Τρίτη.