(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Καλεί σε αγώνα για υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων

Απάντηση στις απαιτήσεις των πολυεθνικών που θέλουν τη χώρα ...φιλικότερη προς τις επενδύσεις
Απάντηση στην επιθετικότητα του κεφαλαίου που απαιτεί μισθούς μέχρι και ...300 ευρώ για να διασφαλίσει την κερδοφορία του, δίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν 11 πολυεθνικές (σ.σ.: εκ των οποίων οι πέντε από αυτές δραστηριοποιούνται στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών) να απαιτούν ευνοϊκότερο κλίμα για επενδύσεις, δηλαδή επιπρόσθετο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα, το Συνδικάτο τονίζει:

«ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ 300 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ
'Η πιο κομψά στη γλώσσα των βιομηχάνων: "Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις". "Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει δέσμευση του κατώτατου μισθού". "Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 έως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα"... "Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική".
Αυτά μεταξύ άλλων, τόνισαν εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών, λειτουργώντας ως λαγοί, στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες έτσι όπως γράφτηκε σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές οι 5 ήταν από τον κλάδο τροφίμων ποτών και συγκεκριμένα οι ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, NESTLE, FRIESLANDCAMPINA-NOYNOY, BARILLA, KRAFT.

Ολες οι εταιρείες μετά τη συνάντηση έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να διαψεύσουν τα παραπάνω λέγοντας "ο δικός μου ο διευθύνων δεν είπε αυτό, εμείς προσλαμβάνουμε, εμείς επενδύουμε στην Ελλάδα 60 χρόνια" και άλλα παρόμοια. Οσες διαψεύσεις και να κάνουν δεν μπορούν να κρύψουν πως μαζί πήγανε και μαζί φύγανε από το γραφείο του υπουργού ο οποίος ανέλαβε να προωθήσει τα αιτήματά τους στην τρικομματική κυβέρνηση. Οπως και δεν μπορούν να κρύψουν και το εξής:
"Φιλική" χώρα για επενδύσεις θα γίνει η Ελλάδα όταν γίνει ανταγωνιστικότερη της Βουλγαρίας και της Κίνας, δηλαδή να ξεμπερδέψει με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ρίξει τους μισθούς κάτω από τα 300 ευρώ. Οταν οι βιομηχανίες θα μπορούν χωρίς "γραφειοκρατία" να ανοιγοκλείνουν τα εργοστάσιά τους, να απολύουν "παλιούς" και να προσλαμβάνουν "νέους", να έχουν δηλ. φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα δουλεύει και θα μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Οταν θα τσεπώνουν ζεστό κρατικό χρήμα από το ΕΣΠΑ και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα ενώ δηλώνουν "αυτοδημιούργητοι". Οταν θα αγοράζουν κοψοχρονιάς το γάλα, το κριθάρι, το σιτάρι από τους παραγωγούς ενώ κατά τα άλλα δηλώνουν "στηρίζουμε την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία".
Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής και της αυτοματοποίησης της γραμμής παραγωγής. Ομως, στον καπιταλισμό επένδυση σημαίνει λιγότερα χέρια για δουλειά, αύξηση της εντατικοποίησης και περισσότερη ανεργία. Και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι εποχιακές που δεν προσλήφθηκαν πέρυσι, οι εποχιακοί που κάνανε λιγότερα μεροκάματα, το ζουν στο πετσί τους οι εργολαβικοί που το τηλέφωνο για δουλειά έχει σταματήσει να χτυπάει, το καταλαβαίνουν οι μόνιμοι με το συνεχές τρέξιμο και τα εργατικά ατυχήματα. Μπορεί όντως όλοι αυτοί οι "ευεργέτες" να μην έχουν μειώσει μισθούς, να μην έχουν κάνει απολύσεις. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα...
Το συνδικάτο διεκδικεί πρώτα και κύρια υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με αφετηρία τα 751 ευρώ ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, με υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων και πάλη για την υπογραφή νέων με βάση τους υπάρχοντες κλαδικούς μισθούς».