(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

 Τέλος για τη γενική συλλογική σύμβαση, η κυβέρνηση των καπιταλιστών θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό


η κυβέρνηση των καπιταλιστών θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό
Στα χέρια της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού που συνδέεται απευθείας με την ανταγωνιστικότητα δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό το καπιταλιστικό κράτος μονομερώς θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργάτες και υπάλληλους, ορθώνοντας νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις και στους αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον θα έχουν απέναντί τους εκτός από τους καπιταλιστές και το κράτος τους.
Η διάταξη για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού είναι ήδη έτοιμη και παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες θα νομοθετηθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και δεν θα περάσει ούτε από τη Βουλή.
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας
Σημειώνεται ότι με το «Μνημόνιο 3» πέραν των μειώσεων που είχαν επιβληθεί κατά 22% και 32% στους κατώτερους μισθούς και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, κυβέρνηση και Τρόικα συναποφάσισαν ο κατώτερος μισθός, να μην είναι πλέον αντικείμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων των συνδικάτων με τις εργοδοτικές οργανώσεις αλλά να καθορίζεται μονομερώς από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι υπήρξε πρόβλεψη για νέο διαχρονικό σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας και συγκεκριμένα προβλεπόταν: «Με την παρούσα διάταξη θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013 (...). Κατά το Α' τρίμηνο του 2014 το σύστημα αυτό αξιολογείται ως προς την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Έτσι μέχρι το τέλος του μήνα, θα ψηφιστεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός ο οποίος αντικειμενικά οδηγεί σε μόνιμη και διαχρονική πίεση του κατώτερου μισθού και κατ' επέκταση όλων των μισθών του ιδιωτικού τομέα, αφού όσο χαμηλότερα είναι ο κατώτερος, τόσο θα συμπιέζονται αντίστοιχα και οι κλαδικοί μισθοί. Η αξιολόγηση που προβλέπεται να γίνει του χρόνου τέτοια εποχή, αλλά και κάθε αξιολόγηση στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα φέρνει νέες μειώσεις, αφού συνδέεται ευθέως με τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», αλλά και την απασχόληση, καθώς για την κυβέρνηση αλλά και τα μονοπώλια είναι διακηρυγμένη η θέση ότι οι «υψηλοί» μισθοί στέκονται εμπόδιο στις προσλήψεις και την αύξηση της απασχόλησης.
Απαλλαγή από εισφορές
Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στην Τρόικα το πλαίσιο για παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» κατά 3,9 μονάδες απαλλάσσοντας τους εργοδότες από εισφορές προς τα ταμεία, κάτι που θα πάρει την οριστική μορφή του τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Το ζήτημα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ήταν και αυτό αντικείμενο της συνάντησης θα συζητηθεί και σήμερα σε νέα τριμερή συνάντηση, υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και τεχνικού κλιμακίου. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων από τους 48 σήμερα (36 συν 12) σε 60 δόσεις, πρόταση που οι τροϊκανοί τη συνδέουν με απαιτήσεις και όρους που θα διασφαλίζουν την καταβολή των χρεών. Και οι δύο πλευρές προκρίνουν τη θέση για ενιαία αντιμετώπιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το 2017 η είσπραξη των χρεών να γίνεται μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και τρόικα και στην περίπτωση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στοχοποιούν - όχι βέβαια τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν πλήθος ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών - αλλά τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες τους οποίους οδηγούν κάθε μέρα στη χρεοκοπία.