(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. 11/6/2013 - ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. 11/6/2013                           ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


   Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου , κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου ζήτησε παρέμβαση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα των παιδικών σταθμών, μιας και αυτή την περίοδο εκατοντάδες γονείς θα αναζητήσουν θέση  στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας για τα παιδιά τους.
Φέτος  το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο , γιατί με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, δεν γίνονται εγγραφές προνηπίων στα νηπιαγωγεία  γιατί τα τμήματα θα υπολογιστούν με βάση τα νήπια, λόγω των συγχωνεύσεων και της μείωσης των εκπαιδευτικών .

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα αύξηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν.

Γι αυτό ρωτάμε:

Για τη φετινή χρονιά πόσα παιδιά αριθμητικά θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς?

Θεωρείτε ότι οι  731 θέσεις που καλύφθηκαν την περσινή χρονιά είναι επαρκείς για ένα Δήμο 50.000 κατοίκων?

Μπορούν όλες οι λαϊκές οικογένειες να κάνουν αίτηση ?

Με βάση τα κριτήρια που βάζει ο Δήμος διαπιστώνουμε πως όχι. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άνεργες μάνες , ανασφάλιστες , γιατί οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας , αλλά με βάση τη βεβαίωση εργασίας και το ένσημο. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από οικογένειες μικρεμπόρων και βιοτεχνών γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί που το τσακίζει η αναδουλειά και η κρίση. Δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι νεαροί γονείς που έχουν λειψό μεροκάματο γιατί κρίνονται με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας που σήμερα δεν υπάρχει. Αλλά ακόμα και οι οικογένειες που τελικά θα επιλεγούν , θα επιβαρυνθούν με τα τροφεία του παιδικού σταθμού.
Γνωρίζουμε ότι  την περσινή χρονιά έκλεισαν 3 παιδικοί σταθμοί, το προσωπικό δεν επαρκεί λόγω των απολύσεων των συμβασιούχων ,τα κονδύλια ανά παιδί έχουν μειωθεί πράγμα που σημαίνει υποβαθμισμένο φαγητό λειψή καθαριότητα και θέρμανση , έλλειψη αναλώσιμων υλικών .Όμως απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση ο Δήμος επέλεξε τη συνειδητή εκχώρηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών σε –συνεταιριστική εμπορική  επιχείρηση –υλοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική που θέλει τους παιδικούς σταθμούς στον αέρα και τη λειτουργία τους να βαραίνει τους ίδιους τους γονείς.

Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια αλλά ως βασική ανάγκη και δεν μπορεί να μετριέται με τους κάθε φορά δημοσιονομικούς δείκτες. 

Ζητάμε:

Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν τα τροφεία.

Ο Δήμος να διεκδικήσει άμεση κρατική επιχορήγηση για τη σίτιση των παιδιών και την ποιότητα του διαιτολογίου. Να μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν.

Καμιά απόλυση συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς ,να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.