(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

6ήμερο στον κλάδο του Επισιτισμού χτυπά η κυβέρνηση, κατά παραγγελία των εργοδοτών


Επισιτισμός

Το χτύπημα του 5ημέρου και την επιβολή της 6ήμερης απασχόλησης για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού επιχειρεί η κυβέρνηση κατά παραγγελία των εργοδοτών!
Με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και ημερομηνία 11/6 «διευκρινίζεται» ότι από τη στιγμή που η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων έχει λήξει και επιπλέον έχει παρέλθει και η τρίμηνη παράταση ισχύος της «...για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία»! Πρόκειται για ακόμα ένα όπλο που δωρίζει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο στην προσπάθειά της να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να μην αφήσει τίποτα όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις, να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.
Η κατάργηση του 5ημέρου και η μετατροπή του σε 6ήμερο δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» καθώς η κυβέρνηση, ικανοποιώντας πλήρως τις αξιώσεις του κεφαλαίου, έχει ψηφίσει μια σειρά από βάρβαρες αντεργατικές ρυθμίσεις που χτυπούν το 5ήμερο, το 8ωρο και 40ωρο (Ν. 4093/2012 του 3ου κατά σειρά μνημονίου). Το κεφάλαιο στοχεύει σε είλωτες και η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του. Η μετατροπή του 5ημέρου σε 6ήμερο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Θα επιφέρει νέες σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων από την αύξηση των ημερών αλλά και των ωρών εργασίας.
Γίνεται αντιληπτό ότι η εφαρμογή της 6ήμερης απασχόλησης δεν θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους ως αποτέλεσμα των εργοδοτικών εκβιασμών. Οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή της επίθεσης καθώς οι εργοδότες θέλουν ένα εργασιακό περιβάλλον «καθαρό» από δικαιώματα, κατακτήσεις, συλλογικές συμβάσεις, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται με όρους σκλαβιάς τη νέα βάρδια των εργαζομένων.
Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και των επιχειρησιακών σωματείωνπου συσπειρώνονται σε αυτό που το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποίησαν μια πρώτη παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος και δήλωσε άγνοια για το ζήτημα (!) καθώς και ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις. Βεβαίως ο υφυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του γιατί αυτά τα αντεργατικά μέτρα έχει φροντίσει η κυβέρνηση να τα ψηφίσει στη Βουλή, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των εργοδοτών και την ανάγκη τους για τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Νωρίς, το απόγευμα της Παρασκευής το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία στην Αθήνα, όπου και αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ». Να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση - ενημέρωση προκειμένου να μοιραστεί πλατιά στους χώρους δουλειάς. Στις 10 του Ιούλη, μέρα Πανελλαδικής Δράσης στον κλάδο, στην Αττική θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΣΕΒΕΕ πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εστιατόρων. Επίσης με πρωτοβουλία του Συνδικάτου της Αθήνας στις 16 του Ιούλη καλούνται σε σύσκεψη στην Αθήνα όλα τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα για το συντονισμό της πάλης τους με στόχο την αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό.