(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα

απεργιακή κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές Πρόνοιας, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και γιατρών στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Μαχητική η παρουσία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.   

Η μαχητική και δυναμική παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έδωσε τον παλμό στην απεργιακή κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές Πρόνοιας, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και γιατρών στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.
Η κινητοποίησή τους ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε έξω από τη Βουλή. Προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) καθώς και σε άλλες πόλεις με πρωτοβουλία των τοπικών ενώσεων των γιατρών και των σωματείων των εργαζομένων. Στην κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Ικαρίας και της Λήμνου.
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς εξέφρασε, μιλώντας από το βήμα της συγκέντρωσης ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής. Τους κάλεσε, μεταξύ άλλων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον αγώνα των εργαζομένων σε άλλους κλάδους και όλων των λαϊκών στρωμάτων ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση χωρίς υγεία, κοινωνικές παροχές.
Εκ μέρους της Γραμματείας Υγείας-Πρόνοιας του ΠΑΜΕ η Αφροδίτη Ρέντζιου κάλεσε, μεταξύ άλλων, «σε αγώνα για να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις των υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από προνοιακό ίδρυμα σε προνοιακό ίδρυμα, από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, σαν να είμαστε περιοδεύων θίασος! Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών, οι πληρωμές των ασθενών. Να σταματήσουν να διώκουν τους ασθενείς που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν και απειλούνται με την αποστολή των οφειλών τους στην εφορία. Λέμε όχι στο νοσοκομείο της αγοράς, της κρατικής υποχρηματοδότησης, στο νοσοκομείο που ψάχνει να βρει έσοδα από τους εργαζόμενους και όχι από το κράτος, που τα μαζεύει από μας και το λαό για να πλουτίζουν οι τραπεζίτες και τα μονοπώλια!»
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρέπει να κλείσει το νοσοκομείο που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες συνανθρώπους μας.
Το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας προτάσσει για τη διεκδίκηση:
  • Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο!
  • Τώρα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού! Τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Το προσωπικό να μονιμοποιηθεί στα νοσοκομεία!
  • Ανάκληση των μειώσεων στους μισθούς. Να καταργηθούν τα χαράτσια. Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Καμιά περικοπή στις συντάξεις. Να καταβάλλονται με την εγγύηση του κράτους. Να καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση.
  • Όχι στις απολύσεις, όχι και στην εφεδρεία.
  • Τέρμα στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων προνοιακών ιδρυμάτων.
  • Αποκλειστική, πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας-Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Χτες στα νοσοκομεία έφτασε έγγραφο της τρόικας που ζητά λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών και το κλείσιμο κρεβατιών και την καταγραφή σε λίστα των κλινικών που συγχωνεύτηκαν και αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία. Επίσης, ζητά στοιχεία της κινητικότητας στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα τις μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν μέσα στην κάθε ΥΠΕ. Στα νοσοκομεία, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις φορέων μπορούν να αποτελέσουν δεξαμενή για άντληση υποψηφίων για διαθεσιμότητα και απολύσεις.
Παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων και σε άλλες πόλεις
- Στην Καβάλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Ελευθερούπολης ενώ χθες πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Όπως επεσήμαναν τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας είναι τεράστια, η υποβάθμισή του ουσιαστικά οδηγεί στο κλείσιμό του, εξυπηρετώντας τον στρατηγικό στόχο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για παράδοση του χώρου αυτού ολοκληρωτικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για το ΠΑΜΕ η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να δίνεται δωρεάν, σε υψηλό επίπεδο σε όλο τον λαό, σημείωσαν. (Δείτε βίντεο από την παρέμβαση στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης) 
- Στη Λάρισα αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας παραβρέθηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους απεργούς. Κάλεσαν τους υγειονομικούς σε μαζικό αγώνα εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια υγεία που θα παρέχεται δωρεάν σε όλο τον λαό.
- Στη Ρόδο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ταξικών σωματείων. 
- Στη Σάμο, η 24ωρη πανυγειονομική απεργία για δωρεάν υγεία σε όλο το λαό χωρίς προϋποθέσεις σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Οι εργαζόμενοι μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Σάμου και των Λαϊκών Επιτροπών, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία του μικροβιολογικού τμήματος, καθώς και οξυμένα προβλήματα στις προμήθειες νοσηλευτικού υλικού. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου και του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής και ακολούθησε συλλαλητήριο στον εμπορικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη στο Δημαρχείο όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα προβλήματα της περίθαλψης στο νησί, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) και ο δήμαρχος, δεν επέτρεψαν να μπει σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. 
- Στη Λήμνο, δυναμική η απεργιακή κινητοποίηση.
- Στο Βόλο, με μια μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση τα μέλη των ταξικών εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, διατράνωσαν την αντίθεση τους στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και ζήτησαν την ενίσχυση του Νοσοκομείου του Βόλου, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες σύγχρονες απαιτήσεις της υγείας. Με πανό και συνθήματα κατά της εμπορευματοποίησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου του Βόλου στις 11 το πρωί μέλη σωματείων που είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το σωματείο εργαζομένων στην Κόκα –Κόλα 3Ε, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου –Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, το σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών, το τοπικό παράρτημα του σωματείου εργαζομένων Καρφούρ –Μαρινόπουλος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο σύνδεσμος Βιοτεχνών υδραυλικών θερμικών Βόλου και ο Σύλλογος Επιπλοποιών – Ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου ζήτησε να υπάρξει συστράτευση του λαού στο πλαίσιο της Λαϊκής Συμμαχίας κατά της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, που υπηρετεί το κεφάλαιο. Τόνισε ότι η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας θα πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα της εργατικής τάξης και συμπλήρωσε ότι τα πολλά προβλήματα που εμφανίζονται με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και ιατρικό προσωπικό δεν αποτελούν «καιρικό φαινόμενο», αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής για την διαφύλαξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. «Θα πρέπει η εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση της υγείας στα χέρια της, καθώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές που την υποβαθμίζουν, αρκεί να το θελήσουμε και να είμαστε στην πρώτη γραμμή ανατροπής αυτής της πολιτικής. Το Νοσοκομείο πρέπει να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και είναι απαραίτητη η κάλυψη όλων των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν». (φωτογραφίες στο slideshow) 
- Στην Κομοτηνή, τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, φοιτητές και φοιτήτριες του ΜΑΣ, παραβρέθηκαν στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καθώς και στην 2ωρη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, στην οποία χαιρέτησε εκ μέρους της Επιτροπής, το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Τάσος Χαρτοματζίδης, ο οποίος κάλεσε τους υγειονομικούς σε ταξικό αγώνα εργατών, ανέργων, συνταξιούχων για το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία που θα παρέχεται σε όλο τον λαό. Στη συνέλευση τονίστηκαν ιδιαίτερα οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας σε νυχτερινή βάρδια, ο οποίος όταν συνοδεύει το ασθενοφόρο δεν τον αντικαθιστά κανείς στις ανάγκες του Νοσοκομείου, ενώ οι βάρδιες των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών βγαίνουν με την υπερεντατικοποίηση τους, χωρίς να μεσολαβεί ο απαραίτητος και αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος λόγω της κούρασης όχι μόνο για τους νοσηλευόμενους αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τους οποίους πολλών η υγεία έχει κλονιστεί. Η Συνέλευση μεταφέρθηκε στην εξωτερική πύλη του Νοσοκομείου, όπου και ολοκληρώθηκε. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής φώναξαν συνθήματα «δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».