(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


Για τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν συγκέντρωση στην Πολυκλινική, στις 10 π.μ., και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας
Η αυριανή πανυγειονομική κινητοποίηση έχει ως βασικό αίτημα τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης του αρρώστου στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ανεξάρτητα απ' την ασφαλιστική κάλυψη.
Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών: των Γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), των Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Αύριο απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και οι γιατροί στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ). Στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στις Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και σε άλλες πόλεις με πρωτοβουλία των τοπικών ενώσεων των γιατρών και των σωματείων των εργαζομένων.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική στις 10 π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
Διαρκής συρρίκνωση των δημόσιων μονάδων
Απ' τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι εμφανής η διαρκής συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, με το ταυτόχρονο οικονομικό στραγγάλισμα των εργαζομένων σε αυτές. Ιδιαίτερα τονίστηκε η εγκατάλειψη των Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας προς όφελος των επιχειρηματιών του χώρου, που έχουν αμιγείς επιχειρήσεις είτε Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες ή ΜΚΟ. Είναι χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία:
  • Τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ δεν λειτουργούν στην πλειοψηφία τους γιατί δεν γίνονται διαγωνισμοί για αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας συμμετοχές 15%.
  • Απ' τους 980 συμβασιούχους γιατρούς στο ΙΚΑ έχουν αποχωρήσει οι 900. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 62 απ' τον Πειραιά και 5 απ' το μοναδικό Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής. Συνολικά αυτή τη στιγμή στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 5.000 γιατροί για 10 εκατ. ασφαλισμένους όταν στο πρώην ΙΚΑ υπηρετούσαν 7.000 γιατροί και εξυπηρετούσαν 5 εκατ. ασφαλισμένους. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί έχουν περιοριστεί στους 4.500. Το αποτέλεσμα είναι οι πολύωρες, μέχρι και 7,5 ώρες, αναμονές.
  • Στην Πάτρα δεν λειτουργεί εδώ και οχτώ μήνες το ιατρείο πρόληψης καρκίνου του μαστού του ΕΟΠΥΥ λόγω της λήξης της σύμβασης του ενός εκ των δύο γιατρών. Επίσης, ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο στη μία βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Στο Ρέθυμνο τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεμείνει από γιατρούς ενώ δεν υπάρχουν ούτε συμβεβλημένοι. Στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Κυκλάδες δεν υπάρχει οφθαλμίατρος και στη Ρόδο δεν υπάρχει γυναικολόγος.
  • Στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 6.500 γιατροί και - με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές - κοντά στους 25.000 νοσηλευτές και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα, όπως το εξωτερικό ιατρείο του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου της Σάμου, το οποίο από χτες θα λειτουργεί μόνο για κάποιες μέρες του μήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η συρρίκνωση των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας και των συνοικιακών νοσοκομείων, οδηγεί στην υπερφόρτωση των μεγάλων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός». Μόνο στο εξωτερικό καρδιολογικό ιατρείο σε κάθε εφημερία καταφθάνουν 80 - 140, εκ των οποίων το 50 - 60% έπρεπε να απευθυνθεί σε μονάδα ΠΦΥ.
Στην επιλογή του νοσοκομείου και της επείγουσας αντιμετώπισης αναγκάζονται να καταφύγουν πολλοί άρρωστοι γιατί έχασαν την ασφαλιστική κάλυψη, λόγω της ανεργίας ή του λουκέτου στα μαγαζιά τους. «Οι ανασφάλιστοι είναι το σύγχρονο μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' την πολιτεία ουσιαστικά και όχι με τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις για τα "εισιτήρια υγείας", που περιλαμβάνει μια εξέταση και μια φορά», τονίστηκε απ' όλους. Ιδιαίτερη αξία αποκτά και η παρατήρηση ότι τα «κοινωνικά ιατρεία μπορεί να προσφέρουν μια πρώτη βοήθεια, όμως όταν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια τι θα πουν στον ανασφάλιστο άρρωστο που χρειάζεται να πληρώσει για τις περαιτέρω εξετάσεις που χρειάζεται;».