(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ούτε ένας φοιτητής χωρίς στέγη και φαγητό


Κινητοποίηση χτες πολλών φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
ΚΟΥΚΟΣ
Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μένουν χωρίς ένα πιάτο φαΐ, χιλιάδες αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν πού να μείνουν. Οι εστίες δε φτάνουν ούτε για «ζήτω», σε πολλές απ' αυτές έχουν επιβληθεί ενοίκια από 160 - 250 ευρώ. Φοιτητής με ετήσιο εισόδημα της οικογένειάς του 14.000 ευρώ έμεινε εκτός εστιών. Οι υπάρχουσες εστίες ρημάζουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και φοιτητές που επιστρέφουν το κλειδί γιατί οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι απαράδεκτες.
Η τραγική κατάσταση και στο συγκεκριμένο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα με την παράδοση των εστιών άνευ κονδυλίων στα ιδρύματα, οδήγησε χτες δεκάδες φοιτητές και σπουδαστές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας: Ούτε ένας φοιτητής στο νοίκι. Ούτε ένας φοιτητής χωρίς ένα πιάτο φαΐ. Η πρωτοβουλία για τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανήκει στο Σύλλογο Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ, τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς Συλλόγους ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, ενώ απόφαση συμμετοχής έλαβαν οι Σύλλογοι Οικότροφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Φοιτητών ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Τουρκικών Σπουδών, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ιατρικής, Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης.
Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές και σπουδαστές επισπεύδουν τα βήματά τους αφού από 1η Σεπτέμβρη η διαχείριση των Εστιών περνάει από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (φορέας του υπουργείου Παιδείας) στα ίδια τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς όμως τους πόρους για να λειτουργήσουν. Ουσιαστικά, πρόκειται για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που ανοίγει το δρόμο για νοίκια και ξεπούλημα των Εστιών σε ιδιώτες.
«Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Ας αναρωτηθούμε: Γιατί τη στιγμή που τα ιδρύματα έχουν στη δικαιοδοσία τους τόσα κτίρια, αυτά αφήνονται να ρημάζουν ή ενοικιάζονται για επιχειρηματικούς σκοπούς και δεν αξιοποιούνται για τις δικές μας ανάγκες; Γιατί τη στιγμή που υπάρχουν τόσα κτίρια ανοικίαστα να υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν πού να μείνουν; Γιατί αφού υπάρχει τόση ανεργία στην οικοδομή να μην ανεγερθούν νέες εστίες; Η απάντηση βρίσκεται στην αιτία όλων μας των προβλημάτων. Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία εκμεταλλευτική που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να αυγαταίνουν όλο και περισσότερο τα κέρδη τους», τόνισε η Ρόζα Κότσυφα, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση, και κάλεσε φοιτητές και σπουδαστές να συστρατευτούν σε έναν αγώνα συλλογικό και ανυποχώρητο, που θα έχει διάρκεια και αντοχή, που θα βάζει προσανατολισμό και θα αναδεικνύει τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, και παράλληλα θα περιφρουρεί κατακτήσεις όπως είναι η δωρεάν σίτιση και στέγαση.
Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας ήρθε να επιβεβαιώσει η συνάντηση αντιπροσωπείας των παραπάνω Συλλόγων με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας κ. Λάσκαρη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι όσοι μένουν στις εστίες «θα πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο κάθε μήνα για περιπτώσεις φθοράς», δεσμεύτηκε ότι το ξενοδοχείο «La Mirage» θα λειτουργεί ως εστία από το Σεπτέμβρη, ενώ «έπεσε από τα σύννεφα» όταν οι φοιτητές του εξέθεσαν την κατάσταση σε εστίες και εστιατόρια.
Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν δωρεάν φοιτητικές εστίες τα κτίρια:
  • Η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
  • Το ξενοδοχείο «La Mirage».
  • Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.