(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Εξαιρέσεις στο πλαφόν της συνταγογράφησης


Με εξαιρέσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις γιατρών και ασθενών για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Με υπουργική απόφαση (433/7-2-2014) θεσπίστηκαν όρια συνταγογράφησης ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2014, σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013.
Μετά τη γενική κατακραυγή, ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν εξαιρέσεις από το πλαφόν. Συγκεκριμένα εξαιρούνται: Γιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ και σε ΜΚΟ. Γιατροί εργασίας, πολυϊατρείων σωμάτων ασφαλείας και πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί της Κεφαλονιάς, για το 2014. Γιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 το μήνα.
Επίσης εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών και φαρμάκων: Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών, και φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι «δεν εξαιρούνται όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων (π.χ. καρκινοπαθείς, διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία) και δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί, μιας και από το πλαφόν εξαιρείται μόνο η συνταγογράφηση σε νοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο. Για τους εκατοντάδες ασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ / ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ισχύει κανονικά ο περιορισμός της συνταγογράφησης».
Προκύπτει, δηλαδή, ότι τώρα που τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά και είναι αμφίβολο αν και πότε θα ξανανοίξουν, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού που καταφεύγουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν ν' αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα φάρμακά τους, λόγω του πλαφόν.