(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

 Καθέλκυση υποβρυχίου «Πιπίνος»: Φιέστα εις βάρος των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά


Με μια ξεκάθαρη φιέστα - κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η καθέλκυση του υποβρυχίου«ΠΙΠΙΝΟΣ», παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και άλλων παραγόντων.
Η κατασκευή του «ΠΙΠΙΝΟΣ» ολοκληρώθηκε στο Σκαραμαγκά, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες και για τα επίσης νεότευκτα «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (και τα τρία κλάσης 214). Εκεί βρίσκεται και το παλαιότερο «ΩΚΕΑΝΟΣ» (κλάσης 209), που εντάχτηκε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την καθέλκυση του «ΠΙΠΙΝΟΣ» αναμένεται η έναρξη δοκιμών του εν πλω περί τα τέλη του Νοέμβρη, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Οι δοκιμές ανοικτής θαλάσσης θα διαρκέσουν οκτώ έως δέκα μήνες πριν την επιχειρησιακή ένταξή του στο Στόλο. Ωστόσο θεωρείται ότι από την άνοιξη και μετά, αν χρειαστεί, θα μπορεί να δράσει «αποτελεσματικά».
Μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης ο πρωθυπουργός Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος. Και η οικονομία μας στέλνει το δικό της αναπτυξιακό μήνυμα, αφού η κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια. Ναυπηγεία τα οποία είναι πλούτος και αναπτυξιακά όπλα για την Ελλάδα και τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας. Και ότι δεν νοείται μια χώρα ναυτική, μια πραγματικά ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η πατρίδα μας, να μη διαθέτει και την αντίστοιχη ναυπηγοκατασκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει. Η περίοδος αδράνειας, απαξίωσης θα δώσει πια τη θέση της σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης, δημιουργίας, με πλήρη εξασφάλιση του άξιου επιστημονικού και εργατικού μας δυναμικού»!
Όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και κοροϊδίααπέναντι στους εργαζόμενους του ναυπηγείου και το λαό: Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «αργοπεθαίνουν» χρόνια τώρα ως ιδιοκτησία του Άραβα επιχειρηματία Σάφα και της γερμανικής«HDW».
Οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων οφείλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τις 18 Απρίλη 2012, η δε κυβέρνηση δεν παίρνει θέση στη ...«μεταξύ τους διαφορά». Οι ιδιοκτήτες εισέπραξαν τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά έχουν καταδικάσει τους εργαζόμενους στην απληρωσιά και την εκ περιτροπής εργασία, οι δε εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου κυριολεκτικά σκουριάζουν.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να παραλάβει κάποια στιγμή τα όντως σημαντικά για την άμυνα της χώρας υποβρύχια, δρομολόγησε εξελίξεις ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες στα ναυπηγεία, οι δε 826 εναπομείναντες εργαζόμενοι ωθήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό με μισθούς από 850 ευρώ και μειώσεις 35% σε σχέση με τις αμοιβές που είχαν παλιότερα.