(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Κρ. Λαγκάρντ: Το μνημόνιο φεύγει και έρχεται η «προληπτική στήριξη»


Για την ανάγκη να υπάρχει «προληπτική στήριξη» της Ελλάδας προκειμένου να αποδίδει διαρκώς θετικό αποτέλεσμα μίλησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας ότι με ή χωρίς μνημόνιο ο λαός θα συνεχίσει να βρίσκεται στη μέγγενη των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. 
Η Κριστίν Λαγκάρντ παραχώρησε συνέντευξη με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινάει σήμερα στην Ουάσιγκτον. 
Όπως είπε, είναι ζήτημα της κάθε χώρας πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της. «Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας της τρόικας με την Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της». Επίσης υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».
Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά από ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Η συμμετοχή της ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα λήγει το 2014 και του ΔΝΤ το 2016. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί νέο δάνειο και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί νωρίτερα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του μνημονίου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανησυχία για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχία ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης» στην Ευρωζώνη, με πιθανότητα 35-40%, όπως είπε.
Στο πλαίσιο της διαπάλης για το μείγμα διαχείρισης, επισήμανε ότι για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, καθώς και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η Ευρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του '90.
Ανάλογες επισημάνσεις έκανε για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «μείγμα» με «τολμηρές πολιτικές» ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» και να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης)» που «επισκιάζει το μέλλον».
Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, στη σύνοδο θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία πάντως αξιοποιείται για να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους και να αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων.