(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»: Συνιστά εγγυημένη χαμοζωή και εργαλείο περικοπής κοινωνικών επιδομάτων


Εγγυημένη χαμοζωή, πέπλο συγκάλυψης και ανακύκλωση της φτώχειας, εργαλείο δραστικής περικοπής επιδομάτων και παροχών αλλά και εκπαίδευσης εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων στην ένδεια, συνιστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που έγιναν από την ηγεσία του υπ. Εργασίας, την Τρίτη 14 Οκτώβρη στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - παραδοχές, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αφορά αυτούς «που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και, ιδιαίτερα, στις πιο ακραίες και επώδυνες μορφές της».
Στόχος του προγράμματος που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβασή τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξή τους.
Εδώ ξεκάθαρα προβάλλει η λογική του εκβιασμού προς τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις ελαστικές μορφές κακοπληρωμένης προσωρινής απασχόλησης και τα ψευτοπρογράμματα κατάρτισης αλλιώς θα χάσουν το εγγυημένο εισόδημα των 200 ευρώ που τους αντιστοιχεί.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η δράση ξεκινά πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν 13 δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός και οι οποίοι είναι οι εξής:
1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Δράμας
2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Έδεσσας
3. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Γρεβενών
4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννίνων
5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας
6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Λευκάδας
7. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
8. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκίδας
9. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Καλλιθέας
10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης
11. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Σάμου
12. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου
13. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου
Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μπορούν από την 15η Νοέμβρη να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.
Στο χαιρετισμό του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκάθαρα έστειλε μήνυμα των επικείμενων δραματικών περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα και τις παροχές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κάνοντας λόγο «για κοινωνική δικαιοσύνη που όταν ακουμπά σε στέρεα θεμέλια επιταχύνει και βοηθά την ανάπτυξη», εννοώντας τα κέρδη του κεφαλαίου. Επίσης παραδέχτηκε ότι εγκαινιάζεται και στην Ελλάδα «ένα «εργαλείο» κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη εκείνων που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. Και στην πλήρη ανάπτυξή του θα καλύπτει 700 χιλιάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα. Το 7% του πληθυσμού μας. Δείχνει ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις όχι απλώς κάνουν τη χώρα μας πιο "φυσιολογική", πιο σύγχρονη, αλλά την καθιστούν και πιο δίκαιη».
Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η ακολουθούμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο και ψίχουλα για τους απολύτως εξαθλιωμένους.
Από την μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στάθηκε στη σημασία του εξαγγελλόμενου προγράμματος από τη σκοπιά της διασφάλισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι οι πυλώνες του σχεδίου αυτού έχουν πολύ μεγάλη σημασία, δημοσιονομική, χρηματοοικονομική, θεσμική, πολιτική».
Δίνοντας και αυτός γεύση των επικείμενων περικοπών των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με «δούρειο ίππο» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε πάντα τη θέση πως πρέπει να στοχεύσουμε τις κοινωνικές μας πολιτικές, ώστε αυτές να αποδίδουν μεγάλο και πρακτικό αποτέλεσμα και να μη χάνονται στον οριζόντιο χαρακτήρα τους».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζοντας το εγγυημένο εισόδημα το χαρακτήρισε ως «μια μικρή επανάσταση». Ταυτόχρονα επέκρινε τα μέχρι τώρα επιδόματα και παροχές ενδεικτικό των οδυνηρών περικοπών που θα ακολουθήσουν με «εργαλείο» το εγγυημένο εισόδημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα λειτουργούσε συχνά με πελατειακή λογική και ήταν ατελές, διάτρητο και αναποτελεσματικό. Έτσι, οι πολύτιμοι κοινωνικοί πόροι δεν πήγαιναν σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη. Κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, στην Ελλάδα «πετάγαμε το νερό στη θάλασσα».
«Πεταμένο νερό στη θάλασσα» λοιπόν κατά τον υπουργό τα κοινωνικά επιδόματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες την ώρα που το κεφάλαιο «έχει μπουκώσει από τα υπερκέρδη».
Και συνεχίζοντας ο υπουργός με νόημα πρόσθεσε: «Σίγουρα, όμως η όποια προσπάθεια εξορθολογισμού προσέκρουε στην ανεπάρκεια του διοικητικού μηχανισμού να ξεχωρίσει -με αδιάβλητο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο- ποιοι πραγματικά είναι οι δικαιούχοι. Ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από την πολιτεία. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.Υπάρχει και πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Υπό αυτή την έννοια, η εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια κατάκτηση και ένα επίτευγμα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής. Της προόδου και του εξορθολογισμού που έχει συντελεστεί σταδιακά αυτά τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα των οργανωμένων μεταρρυθμίσεων και του «νοικοκυρέματος» σε όλα τα επίπεδα».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου που καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να βρει πόρους για τη χρηματοδότησή του μέσα και από την συνολική «αναμόρφωση» των κοινωνικών επιδομάτων, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που καλείται να παίξει η τοπική κοινωνία στην προώθηση και στην εφαρμογή του μέτρου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη στιγμή σύμμαχοί μας στην προσπάθεια αυτή ήταν οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και φυσικά οι Περιφερειάρχες. Τους καλούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το θεσμό του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος». Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι η χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα προέλθει από την καρατόμηση των κοινωνικών επιδομάτων, όπως του επιδόματος ανεργίας, «να αποφύγουμε φαινόμενα εγκλωβισμού και παθητικοποίησης που είχαν παρατηρηθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κάποια σχήματα εγγυημένου εισοδήματος κινδύνευσαν να λειτουργήσουν ως «παγίδες φτώχειας».
Στέλνοντας μήνυμα ότι η 6μηνη πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω περικοπές και εκπαίδευση στη φτώχεια, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Επισημαίνω και πάλι ότι η πιλοτική εφαρμογή θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε κατά την υλοποίηση του προγράμματος ενδεχόμενες αδυναμίες και δύσκολα σημεία, έτσι ώστε αμέσως μετά να εφαρμοστεί πλέον σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη αποτελεσματικότητα».