(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΕΕ: Διαβουλεύσεις εν μέσω όξυνσης αντιθέσεων


Σειρά ευρωενωσιακών διαβουλίων ξεκινούν τη Δευτέρα στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της ΕΕ, εντεινόμενων ανησυχιών για νέο κύκλο ύφεσης και ενδοαστικών αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Έμπολα», η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, υπό τη σκιά της δράσης των «τζιχαντιστών». Επίσης, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία του ειδικού εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Bernandino Leon, καθώς και οι προοπτικές επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.
Την Τρίτη, συνεδριάζει, πάλι στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, για να προετοιμάσει θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), που γίνεται την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, πρώτο θέμα που θα συζητηθεί είναι το«Κλίμα και Ενέργεια»: «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ενέκρινε στις 20 - 21 Μαρτίου 2014 και 26 - 27 Ιουνίου 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει τελική απόφαση σχετικά με το νέο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την Ενέργεια, καθώς και σχετικά με περαιτέρω μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και συγκεκριμένους στόχους διασύνδεσης για το 2030». Στόχος η διασφάλιση απρόσκοπτου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με φτηνό καύσιμο, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στον τομέα της Ενέργειας για τα μονοπώλια του κλάδου.
Δεύτερο ζήτημα της Συνόδου θα είναι τα «Οικονομικά θέματα»: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ με βάση σχετική παρουσίαση της Επιτροπής και τις εργασίες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου». Η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της δημοσιοποίησης νέων στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση ρυθμών ανάπτυξης, υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν δυναμώσει και την ενδοαστική διαπάλη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και εντός των κρατών - μελών της, σχετικά με τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία επιμένουν να διαφοροποιούνται σε πλευρές του Συμφώνου Σταθερότητας (κατάρτιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ελλείμματα κάτω από 3% κ.ά.), προβάλλοντας την άποψη ότι απαιτείται δημοσιονομική χαλάρωση, δηλαδή φοροελαφρύνσεις κυρίως στο κεφάλαιο και κρατικό χρήμα για επενδύσεις. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ίδιες κυβερνήσεις προχωρούν σε δραστικές περικοπές στις δαπάνες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες (Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.).
Σε αυτό το πλαίσιο, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Σύνοδος Κορυφής κλείνει με τη λεγόμενη«Euro Summit», την ξεχωριστή Σύνοδο των ηγετών των κυβερνήσεων από τα κράτη που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης, αναμένεται να συζητηθούν και «ειδικά θέματα εξωτερικών σχέσεων με βάση τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή», όπως οι τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, οι νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα με πρόσχημα, π.χ., τη δράση των «τζιχαντιστών», που προηγούμενα είχαν στηριχτεί ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Συνεχίζονται τα παζάρια με αφορμή τα διανομή των πόστων
Τέλος, σημειώνεται ότι «με την επιφύλαξη της ψήφου έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Πρόεδρο, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τα υπόλοιπα μέλη στο πλαίσιο της συγκρότησης της Επιτροπής σε σώμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκδώσει την απόφαση διορισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα από την 1η Νοέμβρη.
Για το διορισμό των μελών της, των κοινοτικών επιτρόπων, προηγήθηκε και είναι ακόμα σε εξέλιξη σκληρό ενδοαστικό παζάρι μεταξύ των κυβερνήσεων, ιδίως των ισχυρότερων κρατών, για το ποια χώρα θα πάρει τη θέση και τις αρμοδιότητες ποιου επιτρόπου, προκειμένου να εξυπηρετήσει από καλύτερα πόστα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.