(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Σχέδιο μέτρων» για μετά το μνημόνιο ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής


Το «τέλος του μνημονίου» δε σημαίνει και το τέλος των μέτρων, επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και ζητά την ανακοίνωση σχεδίου με συγκεκριμένα μέτρα.
Αναφέρει πως «συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι, επίσης, ότι δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον "μνημόνιο" που τελειώνει το 2014» και προσθέτει πως «όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα για ένα τέτοιο σχέδιο επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κλπ), χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα, αιτιολογήσεις».
Επισημαίνεται στην έκθεση πως τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες για καλύτερες μέρες μετά το μνημόνιο, ενώ γνωρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί από πλευράς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα του "τέλους του μνημονίου". Με τον τρόπο που τίθεται το θέμα, (α) δίνεται η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομική πολιτική δε θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, (β) προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση πάσης φύσης απαιτήσεων και (γ) τροφοδοτείται η εντύπωση πως ό,τι έγινε ως τώρα ήταν λάθος».
Το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υποστηρίζει ότι «το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και παραγωγικότητα» και με «ιδιωτικές επενδύσεις» και μέσω «επιλεγμένων κρατικών επενδύσεων σε υποδομές».