(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Διαφημίζουν την υποταγή της μητρότητας στα κέρδη με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας- Τη στάση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στηλιτεύει η ΟΓΕ


«Οι έξυπνες γυναίκες καταψύχουν»: Με το σλόγκαν αυτό, κάτω από το λογότυπό της, η επιχείρηση «Eggbanxx» διαφημίζει στην ιστοσελίδα της τις υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων που παρέχει, με το αζημίωτο φυσικά, στις γυναίκες που θέλουν να καταφύγουν σε αυτές. Το θέμα της κρυοσυντήρησης των ωαρίων με σκοπό την αναβολή της μητρότητας και της δημιουργίας οικογένειας για μεγαλύτερη ηλικία, βρέθηκε στην επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες. Αφορμή τα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την πρακτική των επιχειρήσεων «Apple» και «Facebook» να επιδοτούν τις εργαζόμενές τους που αποφασίζουν να καταφύγουν στη διαδικασία αυτή.
Κι αν για τις εργαζόμενες στη χώρα μας μια τέτοια πρακτική φαντάζει ακόμα και εξωπραγματική, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μια κατά κάποιο τρόπο «μόδα» έχει ήδη διαμορφωθεί. Σε ρεπορτάζ της η «Deutsche Welle» περιγράφει το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από την κρυοσυντήρηση: «Σε πόλεις των ΗΠΑ γίνεται σχετική ενημέρωση τακτικά. Η ενημέρωση δε γίνεται σε ειδικούς χώρους με ειδικευμένο προσωπικό αλλά μεταξύ τυρού και αχλαδίου, σε κοκτέιλ και διάφορα πάρτι. Οπως πρόσφατα σε ένα ξενοδοχείο στο Σόχο του Μανχάταν, όπου πάνω από 100 γυναίκες έπιναν το ποτό τους και συζητούσαν σε ολιγομελείς ομάδες. (...) Οι περισσότερες ήταν πάνω από 30 και ήρθαν με ένα κοινό σκοπό, να εξαπατήσουν το βιολογικό τους ρολόι. Το πάρτι είχε ως μότο το "let's chill", ας το παγώσουμε. Πρόκειται για μια ενημερωτική καμπάνια με θέμα τη ψύξη ωαρίων». Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται και στην κριτική που έχει ασκηθεί στις σχετικές διοργανώσεις: «Αυτά τα πάρτι έχουν γίνει στόχος σφοδρής κριτικής στις ΗΠΑ και παρομοιάζονται με πάρτι μπότοξ ή πώλησης τάπερ. Γιατί ευτελίζουν μια ιατρικά πολύπλοκη διαδικασία, υποβαθμίζουν τις γυναίκες σε εργασιακές μηχανές ή μανιακές καριερίστριες, που από ανάγκη σκέπτονται να επιμηκύνουν τεχνικά την γονιμότητά τους».
Από την άλλη, γυναίκα στέλεχος της επιχείρησης «Eggbanxx», που διοργάνωσε και τη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπερασπίζεται την επιλογή των δύο επιχειρήσεων. Τη χαρακτηρίζει «ένδειξη ρεαλισμού» και την παρουσιάζει ως μια διαδικασία με αμοιβαίο όφελος για εργαζόμενες και επιχειρήσεις: «Οι εργαζόμενες θέλουν να είναι αποδοτικές αλλά και να αποκτήσουν κάποτε και παιδιά και σε αυτό τις στηρίζουν για να μείνουν πιστές στην εταιρεία. Για την εταιρεία πρόκειται για επένδυση στα καλύτερα γυναικεία κεφάλια που διαθέτει», δηλώνει στην «Deutsche Welle». Μια τέτοια τοποθέτηση είναι πέρα για πέρα αναμενόμενη όταν προέρχεται από την επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης και η «παροχή» των δύο κολοσσών της υπόσχεται αυξημένα κέρδη.
Στο «ζύγι» βάζει το δικαίωμα στη μητρότητα η Γενική Γραμματεία Ισότητας
Σε παρόμοια κατεύθυνση, όμως, κινήθηκε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αποφάσισε να υποδεχθεί την είδηση με ...σφυγμομέτρηση, ζητώντας από τις γυναίκες να πουν τη γνώμη τους οργανώνοντας διαδικτυακό γκάλοπ. Κριτική στη στάση της άσκησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η οποία εξαρχής έκανε λόγο για οπισθοδρομική, αντιδραστική και χυδαία πρακτική, με την οποία το δικαίωμα στη μητρότητα θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.
Σε σχόλιό της, αναφορικά με τη στάση της ΓΓΙΦ, η ΟΓΕ αναφέρει: «Στη διατίμηση βγάζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων το δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας στη μητρότητα! Η Γενική Γραμματεία παίρνει ολοκάθαρα τη θέση του μάνατζερ και, ταυτόχρονα, του διαφημιστή των εταιρειών και των νέων πρακτικών τους, με αφορμή την κίνηση των επιχειρηματικών κολοσσών "Apple" και "Facebook" να επιδοτήσουν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζόμενων γυναικών, που θέλουν να "αφοσιωθούν" στην "καριέρα" χωρίς να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας.
Στα καινούργια κόλπα του επιχειρηματικού κόσμου, που αφήνει, όπως φαίνεται, για λίγο το μαστίγιο και περνάει στη φάση του καρότου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επιλέγει το ρόλο του... στατιστικολόγου. Δεν καταγγέλλει τη δεύτερη πράξη του έργου "μένεις έγκυος: μένεις άνεργη!" αλλά ουσιαστικά συνεπικουρεί, διακινώντας ερωτηματολόγιο που ζητά την άποψη των γυναικών! Προηγουμένως βέβαια, ως κυβερνητικός θεσμός, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του εδάφους ώστε οι εργαζόμενες να βγαίνουν στην αγορά εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική προστασία για τη μητρότητα. Αρα οδηγούνται από αναγκαστική επιλογή είτε να μην κάνουν παιδιά είτε να φεύγουν από τη δουλειά τους. Στη συνέχεια τις καλούν να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα χαρακτηρίσουν τις νέες αλυσίδες που πρόκειται να τους περάσουν!
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως θεσμός του αστικού κράτους, που στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βάζει στην υπηρεσία τους το δεύτερο σκέλος του τίτλου της, την Ισότητα των Φύλων. Παίζοντας το ρόλο της Γενικής Γραμματείας των εταιρειών, διαδίδει πλατιά την απαίτηση των επιχειρήσεων να μη γίνεται σήμερα μια γυναίκα μητέρα, παρά μόνο στο χρόνο και με τον τρόπο που επιτάσσουν οι εκάστοτε κανόνες της κερδοφορίας και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων.
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με δελτίο Τύπου, προχώρησε αμέσως στην καταγγελία της προσβλητικής για τις γυναίκες, κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, "πρωτοβουλίας" των συγκεκριμένων εταιρειών, που είναι σίγουρο ότι σύντομα θα βρουν και μιμητές. Το ίδιο άμεσα θα προχωρήσει και στην υπεράσπιση οποιουδήποτε δικαιώματος απορρέει από το θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα, που δεν μπορεί να μπαίνει σε αντιπαράθεση με το εξίσου θεμελιώδες και καθολικό δικαίωμα του ανθρώπου στην εργασία».
Ασφαιρα πυρά
Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οπορτουνισμός, η άλλη εκδοχή αστικής πολιτικής διαχείρισης της οικονομίας, μαζί με τις βασικές αρχές της φεμινιστικής πολιτικής του για την «αυτοδιάθεση» του σώματος, στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζουν τα μονοπώλια για αύξηση της κερδοφορίας τους, φορώντας εξίσου τη μάσκα της «κοινωνικής παροχής» προς τις εργαζόμενες. Η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέτρο έχει αιχμή το ζήτημα της αυτοδιάθεσης: «Τα σώματα των γυναικών (...) γίνονται πεδία και τόποι για την εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής, άρσης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η «επιλογή» και ο «αυτοπροσδιορισμός» εμφανίζονται ως βασικό επιχείρημα και για τις γυναίκες που βλέπουν θετικά το μέτρο των δύο επιχειρήσεων. «Θέλω να πάρω τη γονιμότητά μου στα δικά μου χέρια μου», «δεν είχα νοιώσει ποτέ τόσο ενδυναμωμένη», «τώρα μπορώ να αφοσιωθώ στην καριέρα μου και να γίνω αυτή που θέλω πριν αποκτήσω παιδιά»: Αυτά είναι μερικά από όσα ανέφεραν οι γυναίκες που πήραν μέρος στην εκδήλωση της «Eggbanxx», που ήδη κατέφυγαν ή που σκέφτονται να προχωρήσουν στη διαδικασία.