(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Κάλπικη αντιπαράθεση στο έδαφος του ίδιου δρόμου


Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ανεξάρτητα από τα μνημόνια, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς.
Κλείνοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ανέφερε ότι η χώρα δε θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο και «πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού», καθώς και ότι μπορεί να βγει από το μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα. Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την «έξοδο από την κρίση», επανέλαβε ότι αυτή περνά μέσα από τη συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια, τσακίζοντας παραπέρα μισθούς και δικαιώματα, φτηναίνοντας κι άλλο την εργατική δύναμη. «Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις και να μην ξανακυλήσουμε στα ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Για ακόμη μια φορά, εξέφρασε ταξικό μίσος για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και το λαϊκό κίνημα, υποστηρίζοντας ότι «το πεζοδρόμιο ακύρωνε κάθε μεταρρύθμιση και επέβαλλε ακόμα περισσότερες παροχές με δανεικά», ενώ έκανε λόγο για «λίγους συνδικαλιστές που χρόνια τώρα ήταν εμπόδιο και στον τουρισμό και παντού». Η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι άσχετη με τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο συνδικαλιστικό νόμο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «σταθερότητα», υποστηρίζοντας ότι «το μόνο που ανησυχεί τις αγορές είναι η πολιτική σταθερότητα. Εμείς με την ψήφο εμπιστοσύνης στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας στις αγορές». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. «Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στη χώρα. Όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας», είπε.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν ήδη «φοροελαφρύνσεις», αποκρύπτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει ακόμη περισσότερο τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων και των υψηλών εισοδημάτων, ενώ οι «μειώσεις» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εισφορά αλληλεγγύης συνιστούν απροκάλυπτο εμπαιγμό.
Πρώτα εκλογές και μετά συναίνεση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να γίνουν τώρα εκλογές για να διαπραγματευτεί το κόμμα του τη μείωση του κρατικού χρέους, που επιδιώκει η αστική τάξη. Σε αυτή την περίπτωση, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα παράσχει συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Πολλοί μίλησαν για συνεννόηση, αυτή δεν την αρνηθήκαμε... δώστε τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει και σε μια νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί τις κρίσιμες για τη χώρα διαπραγματεύσεις... προχωρήστε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές», είπε.
Αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα του αστικού πολιτικού συστήματος, κάλεσε την κυβέρνηση να μη βυθίσει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και να μη διακινδυνεύσει το κύρος του κοινοβουλευτισμού και του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά «να πράξει όπως ορίζει το συμφέρον της χώρας».
Για ακόμη μια φορά, διαβεβαίωσε την πλουτοκρατία ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη δε συνιστά «παροχολογία». Επιβεβαιώνοντας ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαχειριστεί την πιο ακραία φτώχεια, ανέφερε πως αποσκοπεί στο «να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ, στέγη, ρεύμα σε όσους ζουν στα όρια της εξαθλίωσης». Μάλιστα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι ...το αντιγράφει, υποσχόμενη φοροαπαλλαγές και μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας!
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τα μνημόνια δεν είναι τίτλοι αλλά οι δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα μέτρα που γονατίζουν το λαό. Βέβαια, αυτό που παρέλειψε να πει είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη διατήρηση αυτών ακριβώς των αντιλαϊκών νόμων, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού. Άλλωστε, όλα αυτά συνδέονται με τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από μνημόνια και συμβάσεις.
Σχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φρόντισε να συντηρήσει την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία του κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρεσβεύει «ολική επιστροφή στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009», καθώς και ότι οργανώνει μία διπλή επιχείρηση, δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών και εξευμενισμού του ευρωπαϊκού και εγχώριου κατεστημένου από την αυτού αγιότητα τον Πάπα μέχρι τον κ. Άσμουσεν.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων «για οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση», το οποίο προβλέπει μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Ενδεικτικά, η «στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο» περιλαμβάνει, σύμφωνα με αυτά που είπε, «συνέχιση εθνικού σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών δικής μας ιδιοκτησίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης «δεν είναι προκαταβολή ψήφου» για την προεδρική εκλογή και ότι «στην προεδρική πλειοψηφία πρέπει να μετέχουν όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου». «Επιδιώκουμε το Φεβρουάριο η Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και η Βουλή, όπως οφείλει, να συγκροτήσει προεδρική πλειοψηφία», είπε και εκτίμησε πως «η πλειοψηφία είναι εφικτή και θεσμικά επιβεβλημένη».
Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί
Η ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ήταν ένα κράμα εντυπωσιοθηρίας, σκανδαλολογίας και εθνικισμού, ενώ στο δια ταύτα ζήτησε να υπάρξουν περισσότερα προνόμια για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
«Η λύση είναι μία, η λύση είναι εκλογές και μετά τις εκλογές μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπου θα συμφωνηθούν η αλλαγή της πολιτικής, η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και η διαγραφή του χρέους», είπε.
Αμέσως μετά, επιβεβαίωσε ότι η «αλλαγή της πολιτικής» για την οποία μίλησε, δεν είναι τίποτα άλλο από την πολιτική στήριξης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου από μια άλλη κυβέρνηση. Μιλώντας για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, ζήτησε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων για να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις γειτονικών χωρών.
Επιστρατεύοντας εθνικιστικά ιδεολογήματα, σημείωσε ότι οι ΑΝΕΛ «βάζουμε σαν προϋπόθεση, για να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, το όνομα της Μακεδονίας, την προστασία της Θράκης, την προστασία του Αιγαίου», ενώ δεν παρέλειψε να στραφεί κατά των μεταναστών, ζητώντας επιπλέον μέτρα ενάντια στη «λαθρομετανάστευση».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης είναι ομολογία αδυναμίας.
Επίσης ζήτησε να υπάρξει «εθνική συνεννόηση» όλων των πολιτικών δυνάμεων για να διεκδικηθεί επιπλέον ζεστό χρήμα για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
«Είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά», είπε.