(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Νέες βολιδοσκοπήσεις για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων


Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, που πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα, απαιτεί και την κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά της συγκυβέρνησης.
Ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίρνει και η Έλενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης.
Σε ομιλία της στο «Deree» άφησε, κάθε άλλο παρά τυχαία,υπονοούμενα σχετικά με την πιθανότητα στάσης πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς. Αποκαλύπτοντας πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης, σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση θέτει το «πρόβλημα ρευστότητας», η απάντηση (από τους «εταίρους») είναι να «μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες».
Τόσο η ίδια, όσο και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν στη συνέχεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με τον ισχυρισμό ότι τάχα τα λεγόμενά της «σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015». «Το υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 
Μάλιστα, η Ελ. Παναρίτη τόνισε ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2014 διαμορφώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα (!) σε σχέση με το στόχο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πρόκειται δηλαδή για ευθείες αναφορές σχετικά με το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό, το οποίο με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης, συνεπάγονται την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Να σημειωθεί το γεγονός ότι περί τα 2 δισ. ευρώ σε πρόσθετες ανάγκες (για το κεφάλαιο) «έβλεπαν» και τα κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η κυβερνητική σύμβουλος «άνοιξε» και το ζήτημα λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο έτσι κι αλλιώς συζητείται...
Την ίδια ώρα, σε συνθήκες «χρηματοδοτικής στενότητας» και «εσωτερικού δανεισμού», η συγκυβέρνηση κατέβαλε σήμερα άλλα 348 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μετά τη δόση των 310 εκατ. ευρώ της περασμένης βδομάδας. Στις 16 Μάρτη θα πληρωθούν στο ΔΝΤ ακόμη 580 εκατ. ευρώ και άλλα 350 εκατ. στις 20 Μάρτη.